PUDING ROTI BERSOS KASTARD & COKLAT BY Shahida Fariza


Bahan2 PUDING ROTI BERSOS KASTARD & COKLAT:-


  • 1. 8 keping roti gardenia
  • 2. 2 biji telur (guna gred A)
  • 3. 2 sudu besar gula
  • 4. 1 sudu teh esen vanila
  • 5. 50gm butter
  • 6. 1 kotak kecil kismis
  • 7. 1 tin susu cair


Cara2:-


  • - masukkan telur, gula, esen vanila ke dlm bekas, mixer hingga sekata (guna blender pun boleh)
  • - kemudian masukkan susu cair & kacau rata
  • - ambil roti sapukan butter dpn & blkg, susun dalam loyang (nak carik roti pun boleh)
  • - tuang adunan tadi ke atas roti dlm loyang & tabur kismis
  • - kukus selama 20-30 minit (kukus 20 minit kemudian masukkan ke dalam oven 10 minit suhu 180 nak bagi garing sikit)


Sos kastard


  • 1. 4 sudu besar tepung kastard
  • 2. 4 sudu besar susu pekat (boleh kurangkn kalau tak nak manis)
  • 3. 1 tin susu cair
  • 4. 1 sudu kecil vanila
  • - masuk semua bahan dalam periuk, masak atas api perlahan. Kacau sentiasa supaya tak berketul & masak sehingga sos jadi pekat


Coklat cair


  • 1. 2 sudu besar serbuk coklat
  • 2. 2 sudu besar susu pekat
  • 3. 1/2 cawan susu cair
  • Cara masak sama mcm sos kastard


Selamat mencuba uollss!